In de media

Bert brouwt Brut Bilzamico

Iedereen kent wijnazijn en het afgeleide balsamico… Iets soortgelijks wordt nu in Bilzen geproduceerd door Brut, de wijnhandel van ondernemer Bert Vangertruijden. Hij maakt er meteen een herkenbare naam van: de Brut Bilzamico. En als ondertitel wordt een dialectische slogan de wereld ingestuurd: ‘ieëk oat Lin’ of ‘vinaigre de Lin’, naar de Bilzerse deelgemeente Martenslinde, waar Brut de tenten heeft opgeslagen.

Bert van Brut (en wijntoerisme Terroir ): “Ik vind goede wijn weggieten, omdat die te lang openstaat en oxideert, simpelweg zonde. Iemand heeft daar met hart en ziel aan gewerkt, alles erin gestoken. En het einde is dan het putje? Denk het niet…” Een mogelijk alternatief is om alle proefflessen zelf op te drinken voor ze kwaliteit verliezen, “maar zelfs een geoefende lever blijft een lever, en wijnhandelaars zijn sowieso een risicogroep voor alcoholisme”, waarschuwt Bert.

Wat doe je er dan mee? “Wel, van goede wijn maak je goede azijn! Dat moet zijn tijd hebben, en dan volgt er nog wat interne ‘hocus pocus’. Onze Bilzamico is een beetje dulce, en veel agri. Dus goed in de zuren, met een fijn zoetje om de ruwe kantjes te polijsten. Ideaal om bij het aperitief een lekker stukje brood in te doppen, of met olie, pezo als vinaigrette. Of om je sauzen te pimpen.”

Brut Bilzamico is een gelimiteerd product. “Ik wil er maximaal enkele honderden flesjes op jaarbasis van maken”, aldus Bert. “Wie dus wil proeven, zal snel moeten zijn…”

Je dient minimaal 18 jaar oud te zijn om via deze website evenementen te boeken.

Verifieer je leeftijd